HES İtirafı

Enerji konusu çok tartışılan çok önemli bir konu. Çok farklı düşünceler var. Doğruyu yakalamak için ciddi bir araştırma gerekiyor.
Burada konuyla ilgili bir süre önce rastladığım bir haberi aktarmak istiyorum. Haber nehir tipi HES'lerle ilgili gelinen son noktayı gösteriyor. Nükleer enerjiyi desteklemek adına HES'lerle ilgili itiraf geliyor. İnşallah nükleer ile ilgili de itiraf edilecek bir durum oluşmaz. Oluşmadan önce iyi düşünmek ve analiz etmek gerekiyor diye düşünüyorum.


'Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, HES’lerle ilgili ‘itiraf’ta bulunurken, bazı HES’lere kapıyı kapattıklarını açıkladı. Hürriyet’ten Erdinç Çelikkan’ın haberine göre Bayraktar, “ Türkiye , yılda 60 milyar dolarlık enerji ithal ediyor. Nükleer santral olmadan bu işin altından kalkamayız. HES’lerle de olmaz. HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz. 10 megavattan az enerji üretecek HES’lere kesinlikle vermeyeceğiz. Bundan sonra bunun hesabını sorarsınız” dedi.

KARADENİZ ALARM VERDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verileri de HES karşıtı mücadelenin yoğunlaştığı Karadeniz’in HES kuşatması altında olduğunu göstermişti. Bakanlık verilerine göre Karadeniz Bölgesi’nde işletmede 95, inşa aşamasında ise 58 Hidroelektirik Santrali (HES) var.

Proje, fizibilite, ön inceleme ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması kapsamında da 253 HES bulunuyor. Toplam 406 projenin maliyeti yaklaşık 16 milyar dolar. Karadeniz’deki bu durum sivil toplum kuruluşlarıyla çevrecileri endişelendiriyor.

DOĞAYI BÖYLE KATLEDİYORLAR
HES projeleri sayılarının çokluğunun yanı sıra uygulamadaki hatalar nedeniyle de tepki çekiyor. HES denetimlerinde kesilen cezalarda Trabzon öne çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘hafriyatın, raporda taahhüt edilen şekilde depolanmaması, balık geçidinin olmaması ya da uygunsuz olması, can suyu taahhüdüne uyulmaması, raporda taahhüt edilen projenin uygunluk görüşü alınmadan değiştirilmesi’ gibi nedenlerle HES’lere ceza kesiyor. '


Haber kaynağı:
http://www.radikal.com.tr/cevre/cevre_bakani_haklisiniz_hesler_dogayi_mahvediyor-1162231


Konuyla ilgili Pınar Öğünç'ün yazısına da aşağıdan devam edebilirsiniz:
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/pinar_ogunc/pardon_kucuk_dereleri_bosuna_mahvetmisiz-1162676

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder