İtalya - 6 Rehber

KÜNYE

Tarih : Eylül 2012
Süre : 9 gün
Rota : İtalya


YEMEKLER

Yeme konusunda hem kendi tecrübelerimizi, hem de netten toparladıklarımızı burada paylaşacağız.

Ekonomik olsun, karnımız doysun diyorsanız fırınlardan (forna) alacağınız dilim pizzalarla ve marketlerden alacağınız meyvelerle yola devam edebilirsiniz.
Diğer seçenek gözünüze kestirdiğiniz lokanta ve cafeleri denemek.
Eğer bu konuya yoğunlaşmak istiyorsanız önceden araştırmanız gerekiyor. Turistik mekanlardan çok Trattoria'ları (İtalyan Aile ya da Halk Lokantası) bulmalısınız.

Biz daha çok ikinci seçeneği uyguladık. Ücretler içeceği katmazsak adam başı 12- 15 euro civarındaydı. Bloglardan aldığımız tavsiyeleri de denk getirebilirsek denedik ama çoğu zaman söylenenleri biraz abartılı bulduk.

Pizza:

Bruschetta: Kızarmış ekmek üstü türlü şeyler, domateslisine pommodori deniyor.
Focaccio : Üstü kabak, zeytin, domates, sardalya ve pesto ile süslenmiş yassı ekmek türü, pizzamsı ekmek.

Pizzaların çok sıradanı da var, iyi olanı da. Biz et içeren pizzalardan uzak durduk. Dört peynirli (quattro formaggi) en hoşumuza gideni oldu.
Sorrento'da yediğimiz pizzaların özellikle ekmeği bana göre çok güzeldi. Opera evinin karşısındaki Bar 2000'i denedik, memnun kaldık.
Roma'da kaldığımız otelin yakınındaki fırın sabah kahvaltılarımız için yine memnun kaldığımız bir yerdi.
Levanto'da yediğimiz pizzalar da başarılıydı ve en ucuzuydu (6-7 euro).


Makarna:

Gnocchi: İtalyan mantısı gibi bir şey, patateslisi peynirlisi var.

Spagetti, lazanya, gnocchi, ravioli denedik.
Sorrento'da yine Bar 2000'de yediğimiz ravioli kocaman kocaman hoşumuza gitti.
Roma'da kaldığımız otel yakınında rastladığımız Due Colonne restoranda yediğimiz spagetti ve gnocchi güzeldi.


Kahve:

Espresso ve cappucino ağırlıklı içilenleri. Cafelerdeki menülerde tavola ve banco şeklinde iki fiyat olabiliyor. Bunların birisi oturup içerseniz istenen ücret(tavalo) diğeri ise ayakta hızlıca içmek üzere olan ücret(banco). Miktarlarda herhangi bir değişiklik yok ama tavola yaklaşık %50 daha pahalı.

Biz genelde cappucino tercih ettik ve gözümüze kestirdiğimiz herhangi bir yerde içtik.

Deniz Mahsulleri:

İtalya, deniz mahsulleri yönünden zengin bir yer ama biz çok hoşlanmadığımız için pek fazla denemedik.

Manarola'da tavsiye edilen Ilporticciolo'da ızgarara tuna balığı ve kalamar yedik. Balık neredeyse hiç pişmemişti.


Kalamarın da çok daha güzellerini yemiştik.
Levanto'da da Da Tapulin otel tarafından tavsiye edilmişti ama kapalı olduğu için deneyemedik.

Dondurma:

Dondurmaları sevdik, genel olarak güzeller. Yine de Bafra Ballıbaba ve Balkaymak benim için hala bir numaralar.

Su:

Su olarak nette rastladığımız aşağıdaki tavsiyeyi uyguladık ve Levissima'da karar kıldık.

"Su “aqua” demek, isterken sonuna mutlaka “naturale” ekleyin yoksa soda verirler. Ülkede satılan suların tadı genel olarak çok kötü. Uzun süren araştırmalarım sonucu içimi en güzel su olarak “Levissima” ve “San Benedetto”yu buldum."


Diğer:

Carciofi alla giudia : Enginarın kızartılması ile yapılan Roma-Yahudi yemeklerinden.
Fiori di Zucca : Bir çeşit kabağın içi doldurularak yapılır.
Suppli: Kızarmış pirinç topu.
Farinata : Nohut unundan yapılmış bir hamur işi.

Mekan Tavsiyeleri :

Sorrento:
" Geçmeden edemeyeceğim bir restoran var Sorrento’da, ismi ”La Antica Trattoria”… Hayatımın en güzel raviolisini burada yedim. Bu geziden lezzetlerden aklımda neler kaldı dersek; limon soslu risotto, tütsülenmiş ızgara mozarella, baba limoncello."

Positano:
"Positano’nun enfes manzarasi esliginde kahvenizi yudumlamak icin en iyi durak Caffe Positano. Aksam yemegi icin ise yemekleri de manzarasi kadar mukemmel olan Bruno’yu tavsiye ediyorum. Deniz mahsulleri cok taze ve lezzetli. Gitmeden once otelinizin resepsiyonundan rezervasyon yaptirmanizi ve terasta masa istemenizi tavsiye ederim. Positano'daki La Cambusa romantik atmosferiyle büyülüyor."

Amalfi:
"Amalfi'deki Da Gemma'nın (Salita Sasso, 6), ortaçağ şaheseri binasında taze deniz ürünlerini denemeye değer. En az altı çeşit balıktan yapılan ‘zuppe di pesce’, Da Gemma'nın spesiyalitesi. Cantina Del Nostromo Da Zaccaria'nın sıcacık ortamında, ortalama 10 lira ödeyerek enfes İtalyan yemekleri yiyebilirsiniz Nihayet Sahilde "Il gran Cafe" diye bir yer bulduk ..harika bir manzara harika bir hizmet ile harika bir yemek yedik.İyi ki burasını seçmişiz .İçimize sindi.Amalfi yemeği böyle olur bence. Amalfi kıyılarında birçok balık restoranı, pizzacı bulunuyor. Amalfi'deki Eola'nın servisi zarif, yemekleri lezzetli."

Ravello:
"Ravello'daki Villa Maria klasik müzik ve eşsiz körfez manzarası eşliğinde özel et yemekleri sunuyor. Ravello'daki Cumpa Cosima ise lezzetli yemeklerin yanı sıra sıcacık misafirperverliğiyle sıradışı bir restoran. Ravello'nun ara sokaklarındaki küçük ve sade lokantaya girdiğinizde, duvarlardaki fotoğraflardan ne kadar meşhur bir yere geldiğinizi anlıyorsunuz. Ev yapımı makarnalardan, pizzalara, deniz ürünlerinden etlere geniş bir mönüye sahip bu lezzet durağında Nette'nin tavsiyesi "Degustation di pasti" adını verdiği karışık makarna tabağı."

Mairoi:
"Yolunuz Mairoi'den geçerse, 118 yıllık Mammato'da kendinize deniz ürünleri ziyafeti çekin."

Roma:

"Son gün ise süper başlangıçlarının olduğu Taverna Angelica yanında da Leonardo Morellino di Scansano. Taverna Angelica yanlış hatırlamıyorsam bir kaç kerede yılın restoranı dalında da ödül almış."

"Roma Dondurmacıları Roma'nın birçok noktasında göreceksiniz. Bunların en ünlüsü Blue Ice. Campo de Fiori'de, Trastevere'de Piazza S.Maria'da, Piazza Farnessa'da ve daha birçok noktada Blue Ice şubelerini bulabilirsiniz.
Giolitti - Via Uffici del Vicario 40, Roma “Gelateria della Palma” en meşhur dondurmacılarından ve gerçekten renk renk, her çeşit meyveden yapılan 400 çeşidiyle süper bir görsellikte. ( Via della Maddelena’ da )."

"Tazzo D'oro Roma'nın en eski kahve mekanlarından. Pantheon'un çok yakınında. Campo de Fiori Obika'da güzel bir latte içmek adetten oldu artık."

Levanto:
Da Rino tavsiye edilen mekanların başında geliyor.

Floransa:
"Yolunuz Floransa’ya düşerse gitmek üzere size hemen bir trattoria tavsyesi ama burası sadece 14’e kadar açık yani öğlen yemeği için uğrayabilirsiniz; Mercato Centrale San Lorenzo çarşısı içerisinde Nerbone isimli şirin ve nezih yer. Salataları ve Cuma günü gittiyseniz balıkları çok güzel."

Napoli:
"Pazar haricinde bir gün giderseniz işte uğramanız gereken tescilli pizzacılar. Di Matteo I Decumani Pizzeria Del Presidente."

Venedik:
"Akşam yemeğimiz ise İtalya'da yediğimiz en iyi ikinci pizzanın adresi Da Mamo. Tarafımdan keşfedilen Da Mamo'nun Deniz mahsullü pizzası muhteşem kesinlikle denenmeye değer. "

KONAKLAR

Gitmeden ne kadar önce araştırıp rezervasyon yaptırısanız o kadar iyi. Sadece rezervasyonların iptal edilebilir olmasına dikkat etmek gerekiyor. Merkeze yakın otellerde fiyat yükseliyor.
Biz otelde çok vakit geçirmeyeceğimiz için öncelikle ulaşım açısından problem yaşamayacağımız ve zamandan tasarruf edeceğimiz merkezi otelleri tercih etmeye çalıştık. Arabayla seyahat ettiğimiz için park imkanı da bir kriterdi. Tabi temiz ve ucuz olması da gerekiyordu.

SORRENTO - Ulisse Deluxe Hostel

Netten gördüğümüz kadarıyla Amalfi kıyılarındaki yerleşimlerde oteller az ve genelde pahalıydı. Araç park sorunu ve ulaşım problemi de vardı. Biz günübirlik gezmeyi düşündüğümüz için Sorrento'da kalmayı seçtik.
Sorrento'da otellerin bulunduğu 3 bölge var diyebilirim. St Angello merkezden önceki yerleşim; sanırım 20 dakikalık yürüme mesafesinde. Merkezden yukarı tepelere tırmanan yol üzerinde oteller var. Buradan merkeze gelmek biraz zor, yaklaşık yarım saatte bir gelen otobüsleri yakalamak gerekiyor. Civar bölgeyi gezmek için en uygun yer bence merkezde konaklamak.


Konum - Fiziksel Durum
Sorrento merkezin uç noktasında ana caddenin bitişinde. Konum olarak gayet uygun. tren istasyonuna gitmek için ana cadde üzerinde 20 dakika yürüyorsunuz.
İlk katı zeminde olmak üzere iki kattan oluşuyor. Odalar ve mekanlar geniş, ferah. Yemek salonu ve bilgisayar odası var.
Personel - Hizmet
Sorun yok. Az personel, güleryüzlü hizmet.
Temizlik
Gayet temiz.
Yemek
Sabah kahvaltısı bizce yeterliydi.
Fiyat
Kahvaltı dahil 2 gecesi haftasonu olmak üzere 3 gece 270 euro ödedik. 
Diğer
Otopark var, günlük 15 euro. Internet bedava.
Son Söz
Fiyat-Performans : 6.5/10

ROMA - House Monti 1875

Gece çok geç saatlere kadar dışarıda kalmayacaksanız merkezin biraz dışında tren istasyonu civarında da kalınabilir diyorum.

Konum - Fiziksel Durum
Collesium'a çok yakın. Gezilecek yerlere yürüme mesafesinde. 
House, farklı bir konsept. Bir binanın kiralanan katında odalar şeklinde. Hosue Monti'de bir binada 1 ya da 2 kat düzenlenmiş. Bunun dışında ek olarak yakın bir binanın zemin katında da 3 odası var. Ek binada kaldık; pencere yok, havasızdı.
Personel - Hizmet
Resepsiyon saat 10 - 18 arası çalışıyor. Dolayısıyla giriş ve çıkışlarda vakti ayarlamak gerekiyor.
Temizlik
Temizlikte sorun yok.
Yemek
Yok.
Fiyat
2 gece 186 euro.
Diğer
Sadece oda.
Son Söz
Fiyat-Performans : 5/10

LEVANTO - L'Antica Pieve

Köylerde konaklama imkanı sınırlı. Levanto merkezindeki oteller en makul konaklama seçeneği. Ulaşım problemi yoksa Levanto tepelerindeki oteller huzurlu bir seçenek.



Konum - Fiziksel Durum
Levanto'ya girmeden tepede. Temiz havası var, sakin, güzel bir yer. 4 -5 odası var. Araba olduğu için merkeze gitmek problem olmadı.
Personel - Hizmet
Anne, kız işletiyor. Genelde sabahten öğlene kadar ortalıktalar.
Temizlik
Gayet temizdi.
Yemek
Kahvaltı zayıf.
Fiyat
2 gece 160 euro.
Diğer
Kullanmadık ama huzurlu bir okuma mekanı var.
Son Söz
Fiyat-Performans : 6/10

VENEDİK - Mary Otel

Venedik merkezinde kalmak herhalde en güzeli olur ama uygun fiyat için dışarıya çıkmak gerekiyor.
Konum - Fiziksel Durum
Venedik-havaalanı yolu üzerinde. Tenha bir bölgede. Fiyatı uygun.
Personel - Hizmet
Bir gece kaldığımız için yoruma gerek yok. Resepsiyon gayet yardımcıydı.
Temizlik
Temizlikte problem yoktu, ortalama.
Yemek
Kahvaltı idare eder.
Fiyat
1 gece 78 euro.
Son Söz
Fiyat-Performans : 5/10

TAVSİYELER :

Nette karşılaştığımız birkaç konaklama tavsiyesi.

Riviera :
"Köyler arasında konaklamak için en fazla seçenek Monterosso’da."
"Vernazza’da öyle lüks oteller filan otel yok. Genellikle pansiyonlar ve özel odalar var.  Odanın gecelik fiyatı 70 Euro (Vernazza’ya göre normal bir fiyat)."
"Biz Vernazza’da Maria Capellini’nin Charming room odasında kaldık. Aslında odadan ziyade apart daire gibi düşünülebilir. Küçük bir mutfağı, genişçe bir yatak ve yemek masası bölümü, tertemiz banyosu ile adının hakkını veren bir odaydı. En güzeli de odadan çıkar çıkmaz, merdiven derdi olmaksızın kalabalığa karışıvermeniz, denizin beş metre ötenizde olması…
Manarola'da Arpaiu odalarında hem odanın içi hem de banyolar çok zarif, üst kattaki ortak terastan ve odalardan manzara müthiş, alabildiğine deniz ve sessizlik.
Charming room için gecelik 80 Euro, Arpaiu odaları içinse gecelik 115 Euro verdik. Merdiven çıkabilirim, denizi yukarıdan seyretmeyi, sessizliği severim diyorsanız Arpaiu'yu, fakat her tür gürültüde uyuyabilirim, odam daha geniş, daha ferah ve daha serim olsun diyorsanız Charming Room'u tercih edin derim. Arpaiu daha lüks olmasına karşın biz Vernazza’yı da, Charming Room'u da daha çok sevdik."

Camogli :
"Camogli'de kaldığımız otel olan , 4 yıldızlı Cenobio dei Dogi Hotel'i kesinlikle tavsiye ederim. Sessiz, sakin, romantik bir otel burası. Deniz kenarında, kayalıkların üzerinde kurulu olan otel çok güzel bir Camogli manzarasına da sahip."

Floransa :
"Oteller genellikle de Floransa'ya 1-1,5 saat kadar uzaklıkta bulunan Montecatini bölgesinde. Hotel Crocini **Corso Italia 28, Porta al Prato."

Venedik :
"Venedik Venedikteki otelerde yer bulamadığımız için konaklamayı Venedik ile en yakın kara bağlantısı olan Mestre’ de Vivit otelde yapıyoruz."

ULAŞIM

İtalya'da ulaşım için tren önemli bir seçenek. Biz daha esnek olabilmek ve zamandan tasarruf sağlayabilmek için araba kiralamayı tercih ettik.

Araç için rentalcars.com sitesinden en uygun fiyatı bulabildik. 9 gün için küçük araba 130 euro civarıydı. Araç alınan noktadan farklı bir yerde bırakılacaksa ekstra ücret gerekiyor, 48 euro da bunun için ödedik.
Ama araç kiralıyorsanız yakıt, otoban ve park masraflarını da hesaba katmak gerekli ve bu şekilde biraz pahalıya geliyor.
İtalya benzinin pahalı olduğu bir ülke, Türkiye'dekine yakın bir fiyat var. Bazı istasyonlarda self servis durumu var ve ücret çok az düşüyor. Bazı istasyonlar ise sadece self servis. Buradaki makinelerde kredi kartı ve para kullanılabiliyor. Biz zorunlu olduğumuz için biraz yardımla kullandık, birinde kart çalışmadı, diğerinde para üstünü alamadık, hala üç-beş euro alacağımız var.
Roma-Sorrento, Roma-Levanto, Levanto-Floransa, Floransa-Vendik arasında otobanları kullandık. Genelde iki şeritlik bu yollarda büyük şehirlerin giriş çıkışlarında da trafik var. Bahsettiğim etaplar yaklaşık 15 euro civarında, Roma-Levanto ise sanırım 30 euro civarında. Otoban girişinde makinelerden bilet alıyorsunuz, çıkışta makineye bileti okuttuktan sonra para verip (kredi kartı seçeneği de var) üstünü alıyorsunuz, devam ediyorsunuz.
Park olayı sıkıntılı. Şehir merkezlerinde bedava park yeri bulmak çok zor. Mavi çizgili alanlarda saat usulü park yapılabiliyor. Biz kullanmadık ama kullanılacaksa arabaların ön camında ne zaman park ettiğinizi gösteren çizelgeyi ayarlamanız, sonra sokaktaki cihaza para verip aldığınız bileti de arabanızın önüne bırakmanız gerekiyor.

Gezdiğimiz bölgeler bazında ulaşım durumlarını aşağıda özetledik. Kendi deneyimlerimizin yanında netten toparladıklarımızı da aktarmaya çalışacağız.

Amalfi :

Sorrento'dan Positano ve devamında Amalfi'ye gitmek için tren istasyonun önünden kalkan otobüsleri kullandık. Bunlara sanırım firma adından dolayı SITA otbüsü deniyor. Yaklaşık 45 dakikalık peryotlarla kalkıyorlar. Halk otobüsü gibi ayakta da yolcu alıyorlar. Otobüs'ün son durağı Amalfi. Yol yaklaşık 2 saat sürüyor. Amalfi'den sonra devam etmek için burada otobüs değiştiriyorsunuz. Positano'ya kadar yollar biraz daha makul ama Positano'dan sonrası çok dar ve araçların karşılıklı geçişi cambazlık. Bu yüzden bu yollarda hiç yorulmaya gerek yok, otobüs en doğru seçim. Günlük bilet 7,20 euro. Bir not da Positano'dan sonra manzarayı seyretmek için sağ tarafa hakim pozisyonda olunması gerekiyor.




"Napoli havaalanından çıkar çıkmaz bizi bekleyen Sorento otobüsüne bindik, kişi başı 10 Euro, yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yolculuk ile Sorento'ya varıyorsunuz."

"DISCOUNT BUS TICKETS FOR TRAVEL ALONG AMALFI COAST (Salerno to Sorrento including Ravello):
UNICO COSTIERA 24-hr. ticket: 7.20 Euros
UNICO COSTIERA 3-day ticket: 18 Euros

DISCOUNT TICKET FOR BUS/TRAIN TRAVEL THROUGHOUT CAMPANIA REGION (including Amalfi Coast): UNICO CAMPANIA 3-day tourist ticket: 20 Euros (also covers everything covered by the UNICO COSTIERA tickets described above). Covers a multitude of routes, including all Naples/Sorrento/Salerno city buses, Naples subway and funiculars, Trenitalia unreserved REGIONALE trains (not the faster reserved trains) throughout Campania, Circumvesuviana trains, Mt. Vesuvius buses, SITA buses throughout Campania (including along the Amalfi Coast), CSTP buses between Salerno and Paestum, buses on Ischia and Procida, SEPSA buses and trains, ALIBUS between central Naples and NAP Airport. Does NOT cover any ferries or hydrofoils, or buses/funicular on Capri.
ARTECARD: If planning to visit museums or archeological sites within the Campania Region, consider purchasing one of the Campania Arte Cards, some of which include free transportation by bus/train. In particular, consider the 3-day "tutta la regione" artecard (27 Euros) which includes all the transportation benefits of the UNICO CAMPANIA 3-day ticket described above, plus free entrance to TWO museums or archeological sites in the circuit, plus a 50% reduction in the entrance fees to additional museums or archeological sites.

Going to Amalfi or Ravello:
Take a Trenitalia train to Salerno (not Naples), then the hourly SITA bus to Amalfi (75 minutes; 3.60 Euros), then the connecting hourly SITA bus up the hill to Ravello (25 minutes; 2.40 Euros). The SITA bus departs directly in front of the Salerno train station. Buy the bus ticket at the newsstand inside the station. There are AV, ES and IC trains from Rome to Salerno, but the morning trains are either the ES (150 minutes; 39 Euros) or the IC (180 minutes; 25 Euros). The AV trains (120 minutes; 48 Euros) are in the afternoon/early evening.

Going to Cetara, Maiori, Minori or Atrani:
Follow the routing to Amalfi via Salerno. The bus fare to Cetara is 2.40 Euros; to the other towns, 3.60 Euros."

"Positano’da sadece 3 tane otopark var. Onlar da yolda giderken aralara gizlenmiş 10-15 arabalık yerler. İlk bulduğunuz boş parka arabayı bırakmak en iyi seçenek. Virajlı yollara dayanamam, diyorsanız Napoli'den Amalfi'ye gemiyle, sahilleri seyrederek ulaşabilirsiniz."

"Positano’dan gunluk ya da 1.5-2 saatlik tekne gezilerine katilabilirsiniz. Lucibello bu turlardan birisini kiralayabileceginiz bir sirket. 1.5 saatlik Grotta Smeralda turuna katilmanizi tavsiye ederim. Ucreti 20 Euro. Bu turla Positano’dan Amalfi kasabasindan bir onceki kasaba olan Conca Dei Marini’ye kadar denizden gidiyor."

"Capri’ye kalkan feribot seferleri en sık Sorrento’dan kalkıyor denilebilir. Sorrento disinda Capri seferleri Napoli, Positano ve Amalfi’den de var. "
"Amalfi'den, kişi başı 19 Euro'dan jet feribota bilet alıp Capri adasına gittik (yaklaşık 1 saat sürüyor, kıyıdan gittiği için Amalfi kıyılarını da geze geze gidiyorsunuz)."

Pompei :

Pompei'ye Napoli-Sorrento hattında çalışan banliyö trenleriyle gidiliyor. Her iki yönden de gidiş yaklaşık yarım saat sürüyor, seferler de yaklaşık yarım saatte bir oluyor. Scavi Villa Misteri durağında iniyorsunuz. Hafta sonu için trenleri kullanmak  kişi başı 3.40 euro.
Arabayla gitmeye gerek yok ama illa da giderseniz şöyle bir uyarı var. "If you come by car, be aware not to park at the parking place near the entrance to the archaeological site. It is a tourist trap! Though there is no price displayed at the entrance of the parking, you'll be surprised when finding out that it costs €2 per hour when trying to leave, and you cannot leave unless you pay. There are much cheaper parking places just few hundred meters down the hill in the town, and if you stay at one of Pompeii's hotels they normally offer free parking at one of these."

"Nevertheless, you can also park nearer to the Anfiteatro entrance where you'll easily find parking. Nowadays, a man in a fluorescent smock can give you parking point tickets so that you can pay him to park right on the street which might be cheaper."


Roma :

Roma yürüyerek gezmek için uygun. Biz sadece Vatikan'a giderken metroyu kullandık. Metroda iki hat var. Termini'de hatlar arasında geçiş yaparak kırmızı hattan devam ettik, on dakika sonra Vatikan durağında indik. Metro girişinde biletleri makinedeki direktifleri izleyerek alıyorsunuz. Ücret kişi başı 1,5 euro, 100 dakika kullanılabiliyor. Günlük kullanım gibi farklı opsiyonlar da bulunuyor.
Ayrıca gezi otobüsleri de yürüyerek gezmek istemeyenler için bir alternatif. Aşağıdaki linkten bilgi alabilirsiniz :
http://www.lonelyplanet.com/travelblogs/654/88243/Hop+On-Hop+Off+Buses+in+Rome?destId=359975

Riviera :

Cinque Terre için Levanto'da tren istasyonundan aldığımız günbirlik kartı kullandık. Kart ile treni gün boyu kullanbiliyorsunuz. Ayrıca Rio Maggiore - Manarola arasındaki yürüyüş yolu için de bu kart geçerli. Kart ücreti 10 euro. Tren rahat ve kısa sürede köyler arasında ulaşımı sağlıyor. Araba yolu ve yürüyüş yolu sanırım tepelerden dolaşıyor, biz görmedik.


"Tren bağlantısı ve bol virajlı, tek araba geçebilecek bir karayolu var. Köylerin birbirine uzaklıkları karadan 10-30 km mesafede, trenle ise her köy arası 10-15 dakika sürüyor . Köyler arasındaki patika yürüyüş yolu 2′ şer saatlik mesafelerde.
Köylerin içine arabayla girmek yasak, 1 km ötesinde turistler için, 600 m kadar ötesinde ise köy sakinleri için ayrılan otoparklar var. Buralardan sürekli servis yapan bir minibüs 1 Euro karşılığında sizi köye götürüyor yürümek istemezseniz. Vernazza’nın dışındaki otoparkta günlük park ücretini görevli hemen aldı, 12 Euro verdik. "

"Riviera Cinque Terre için Levanto’dan Portovenereye kalkan gemi ile köylere tek tek ulaşım mümkün."

"Corniglia vardığınızda istasyondan yukarıya çıkmak sizi ürkütmesin çünkü yaklaşık 15 dakikada bir shuttle mevcut. Cinque Terre Card bunda da geçerli."

Floransa :

Arabamızı tren istasyonunun karşısındaki otoparka bıraktık ve yürüdük. Otopark bayağı pahalı, 5-6 saat için 20 euro civarı bir para verdik. Ama konum itibariyle bulması kolay ve gezilecek yerlere çok yakın olması bakımından sanırım alternatifi pek yok.

"Michelangelo Tepesine arabanızla, uzun bir yürüyüş ve tırmanışla veya merkezden kalkan 12 ile 13 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz."

Venedik :

Havaalanı yolu üzerinden Venedik'e otobüs(5 numaralı ATVO otobüsleri) ile gittik. Otobüsler yaklaşık yarım saatte Venedik'e ulaşıyor. Akşam 9'a kadar 15-20 dakikada bir otobüs var. Gece 1'e kadar seferler biraz seyrekleşerek devam ediyor.  Bileti akşam büfe kapalı olduğu için araca bindiğimizde şoförden aldık. Bunları araç içersinde okutmanız gerekiyor ama kontrol edilmediği sürece ilgilenen yok. Venedik'e tren ile de ulaşılabiliyor ama güzergahını bilmiyorum.
Otobüs biletleri biraz sanırım şoförden aldığımız için biraz pahalıydı, 3 euro civarı ödedik.
İkinci gün ise 18 euro vererek aldığımız bilet ile bütün gün vaporettolar dahil toplu taşım araçlarını kullanabilecek durumaydık. Vaporettonun tek biniş bileti 6,5 olduğu için bu günlük bilet çok daha mantıklı. Vaporetto ile kanal üzerinde yapılan yolculuk çok keyifli. Gondola binemiyorsanız en azından vaporettoya binilmeli.

"Eğer gerçektende gondolla dolaşmak istiyorsanız mutlaka pazarlık edin ve hemen ilk konuştuğunuza binmeyin.Siz pazarlık etmesenizde konuştuğunuzu gören diğerleri sizi yakalıyor fiyatlarını indiriyorlar."

"Şehirde turistler için en kolay ulaşım aracı vaporettolar. Otoparktan veya tren istasyonunda 24, 36 veya 48 saatlik kombine kart alınabilir (1 bilet 6,5€; 24 saatlik bilet 18€; 36 saatlik bilet 24€). Müzeleri ve 3 günlük ulaşımı kapsayan venicecard seçeneği de mevcut ama 2 gün kalacaklar için ekonomik açıdan asla önermem."

"Mestre denilen kara bölgesinde olacaktır. Oradan 1 Euro kadar olan biletle Venedik'e trenle 5-6 dakikada gidebilirsiniz."

SON SÖZLER

Tüm ülkede “Enoteca” denen dükkanlardan peynirler, makarnalar ve çeşitli soslar alınabilir. Bunları almak için bir diğer adres de yerel pazarlar (bunlardan biri Roma'da Campo De Fiori) olabilir.

"Tax free’’ logosu bulunan mağazalarda en az 150 Euro’luk bir alışverişle yüzde 15 vergi iadesine hakkınız var. Mağazada size doldurdukları formla havalimanında parayı nakit olarak alabilirsiniz.

Maliyet

İki kişi 5500TL civarına gezimizi tamamladık. Konaklama ve ulaşım en büyük payı aldı. Tam ekonomi yapmak istenirse, önden bilet ve konaklama ayarlamaları yapıldığında çok daha ucuza da gelebilir.

Zaman Planlaması

Aslında gezilecek görülecek çok yer var ve detaylı gezildiğinde çok zaman alacağı kesin. Ama zamanınız sınırlıysa ve genel bir izlenim edinmek istiyorsanız, mesela müzeleri gezmezseniz Amalfi için 3 gün,  Roma için 2 gün, Riviera bölgesi için 3 gün,  Floransa için 1 gün ve Venedik için de 2 gün yeterli.

Aklımızda Kalanlar

Amalfi kıyılarını otobüste cam kenarına oturarak seyretmek.

Positano'da manzaraya karşı kahve güzel gidiyor.

Positano'da tepeden aşağıya dar sokaklardan inmek.

Sorrento'da akşam dolaşmak, Bar 2000'de yemek keyfiyle soluklanmak.

Sorrento'nun falezlerinden gün batımı seyri.

Pompeii'de iki bin sene öncesinde dolaşmak.

Roma sokaklarında meydanlarında kaybolmak.

Roma'da otelimizin önündeki Monti meydanının gece kalabalığında oturup laflamak.

Vatikan San Pietro katedralinin kulesine tırmanıp şehre tepeden bakmak.

Roma Navona meydanında akşam vakit geçirmek.

Levanto'da otelde ve bulunduğu tepede ferahlığı hissetmek.

Levanto'nun sakinliğinde yavaşlamak.

Cinque Terre köylerinde dar sokaklarda keşif yapmak.

Cinque Terre köylerinde deniz kenarında oturmak, dondurma yemek.

Rio Maggiore yamaçlarından seyir.

Rio Maggiore çıkışında uçurumun üstünde kahve keyfi.

Floransa sokaklarında kalabalığa karışmak.

Venedik'te suyun üstünde olmak.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder